Οι κινήσεις Bowen είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το σώμα μέσω της περιτονίας. Η περιτονία παίζει σημαντικό ρόλο στο μυϊκό συντονισμό, στη στατική ευθυγράμμιση και γενικά στην πληρότητα της δομής και λειτουργίας.

Οι περισσότεροι που κάνουν Bowen συνειδητοποιούν ότι οι αισθήσεις συχνά γίνονται αντιληπτές σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος του σώματος από εκείνο στο οποίο έγινε η κίνηση. Και αυτό είναι συχνά μια ένδειξη για το πού το σώμα αισθάνεται περιορισμένο.

Όταν η περιτονία είναι υγιής και ενυδατωμένη, είναι μαλακή και εύκαμπτη. Είναι σε θέση να κινείται και να γλιστρά χωρίς περιορισμούς και έχει τη δυνατότητα να τεντώνεται. Η υγιής περιτονία βοηθά να διατηρηθεί η καλή στάση του σώματος. Το σώμα είναι ευέλικτο και ικανό να κινηθεί καλά όταν οι μυς είναι σε θέση να γλιστρούν εύκολα ο ένας πάνω από τον άλλο.

Ωστόσο, η περιτονία μπορεί να αλλάξει όταν το σώμα βιώνει βλάβη ή τραυματισμό κάποιου είδους. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι μια σωματική βλάβη, χειρουργική επέμβαση ή φλεγμονή. Όμως μπορεί επίσης να αλλάξει με την έλλειψη δραστηριότητας, ή μια συσσωρευτική επίδραση μιας κακής στάσης του σώματος.

Το μεσοκυττάριο υγρό στην περιτονία είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σώματος. Το «χρησιμοποίησε το ή θα το χάσεις» είναι ο κατάλληλος όρος για την περίπτωση, καθώς το μεσοκυττάριο υγρό τείνει να αφυδατώνεται και να πυκνώνει ως αντίδραση σε ένα τραύμα ή στην αδράνεια μιας περιοχής.

Η περιτονία είναι θαυμάσια όταν το σώμα κινείται ελεύθερα. Αλλά όταν αισθάνεται περιορισμούς, η θεραπεία στην περιοχή του πόνου δεν μπορεί να είναι η λύση – το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται αλλού.  Είναι όλα συνδεδεμένα.

Μέσα από το έργο που τεκμηριώνεται στο βιβλίο Anatomy Trains, αναγνωρίζονται γνωστά μοτίβα και σχέδια της περιτονίας. Τραύματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να οδηγήσουν σε γραμμές έλξης, και στη συνέχεια συμπτώματα που εμφανίζονται κάπου αλλού. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος έχει πόνο στο γόνατο, μήνες μετά από αθεράπευτο χτύπημα στο λαιμό. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος έχει αναπτύξει καμπούρα χρόνια μετά από χειρουργική επέμβαση κάλου.

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2017/04/peritonia-bowtech/