Στις 21 Μαρτίου  γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα Ύπνου  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχή του ύπνου η οποία μπορεί να οφείλεται στο άγχος, την κατάθλιψη αλλά και την έκκριση των ορμονών.

Συνηθισμένες διαταραχές του ύπνου είναι αυπνία τη νύχτα και υπνηλία κατά την διάρκεια της μέρας αλλά και  ανεπιθύμητα ψυχικά ή σωματικά συμβάντα στον ύπνο όπως τινάγματα άκρων, μυϊκές κράμπες, υπνοβασία, εφιάλτες, νυχτερινοί τρόμοι κλπ

Μέσα σε όλες τις σωματικές, ή μη, παθήσεις από τις οποίες μπορεί το σώμα να νοσήσει λόγω της κακής ποιότητας ύπνου, είναι το άγχος και το stress.

Το άγχος και το stress παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας αλλά και στις ώρες που τελικά καταφέρνουμε να κοιμηθούμε.

 

Στην διαδικασία ρύθμισης του ύπνου, παίζει σημαντικό ρόλο και η κιρκαδική διαδικασία (C)   η οποία ρυθμίζει τους καθημερινούς ρυθμούς του σώματος και του εγκεφάλου (Borbely, 1982). Διαβάστε περισσότερα για τον κιρκαδικό ρυθμό εδώ.

 

Μπορεί το Bowtech να ηρεμήσει την μυϊκή ένταση και το άγχος?

Το Bowtechενεργοποιεί τον μηχανισμό αυτοΐασης του σώματος μέσω των ήπιων κινήσεων που γίνονται στο σώμα, δίνοντας έτσι ελεγχόμενα ερεθίσματα στον μυϊκό και συνδετικό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο δύναται να έρθει η ισορροπία στο σώμα μέσω του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ), το οποίο είναι υπεύθυνο για την χαλάρωση , βοηθώντας να  «καταλαγιάσει» η συνεχής υπερδιέγερση στην οποία βρίσκεται.

Έτσι,  μπορεί να παρατηρήσουμε άμεσα μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου μας είτε γιατί θα μειωθούν τα επίπεδα τους άγχους μας και θα κοιμόμαστε καλύτερα είτε γιατί θα επιδράσει σε μυϊκό επίπεδο και θα μετριάσει τα σωματικά συμπτώματα όπως τρόμος, μυϊκοί σπασμοί, αυπνία κλπ

 

Μερικές από τις επιπτώσεις του κακού ύπνου είναι:

  • Μακροπρόθεσμα η πρόσληψη βάρους
  • Η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού.
  • Η  άπνοια για την οποία συνήθως ευθύνεται και ο τρόπος ζωής.
  • Η μειωμένη ανταπόκριση στην λήψη σωστών αποφάσεων
  • Μειωμένη συγκέντρωση
  • Τα λιγότερο θετικά συναισθήματα
  • Ο εκνευρισμός

Το bowtech μέσω της δράσης του στο ΑΝΣ , στο λεμφικό και στο ανοσοποιητικό μπορεί να βοηθήσει πολύ ικανοποιητικά σε όλα τα παραπάνω προβλήματα. Τα αποτελέσματα συνήθως γίνονται αντιληπτά σύντομα, πολύ συχνά μετά από την 1η συνεδρία, αλλά χρειάζεται να γίνει ένας κύκλος συνεδριών για να έχουμε πιο σταθερά αποτελέσματα. Οι επαναληπτικές συνεδρίες συντήρησης επίσης, βοηθούν να παραμείνουν τα αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ποιες είναι όμως οι ώρες που πρέπει να κοιμόμαστε?

Ένα νεογέννητο πρέπει να κοιμάται από 14 έως 17 ώρες, ακόμη κι αν πρόκειται για διακεκομμένο ύπνο. Τα παιδιά ηλικίας δημοτικού πρέπει να κοιμούνται από 9 έως 11 ώρες, ενώ για τους ενήλικες συνιστάται να μην κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες.  οι ώρες αυτές είναι ενδεικτικές (Εθνικό Ίδρυμα Μελετών για τον Ύπνο – ΗΠΑ).

Σύμφωνα με Νορβηγούς ερευνητές, αυτό που τελικά έχει σημασία είναι το πως αισθανόμαστε όταν ξυπνάμε. Αν αισθανόμαστε καλά, με καλή διάθεση και ενέργεια, τότε το πρόγραμμα του ύπνου μας είναι το κατάλληλο για εμάς.

Στην ίδια μελέτη, η Saksvik-Lehouillier  δήλωσε ότι:  «Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λιγότερα θετικά συναισθήματα έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κακός ύπνος περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις διαγνώσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας» (τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep).

Σχέση μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή.

Η καταθλιπτική διαταραχή συνδέεται άμεσα με τις διαταραχές του ύπνου. Το 90% των ασθενών που έχουν εμφανίσει κάποιο οξύ καταθλιπτικό επεισόδιο αναφέρουν διαταραχές αλλαγές στον ύπνο τους. Αν τα προβλήματα ύπνου επιμένουν υπάρχει  αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης (Breslau et al., 1996). Άτομα με επίμονα προβλήματα ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν  Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD).

Σημαντική παράμετρος για την εμφάνιση κατάθλιψης σε ενήλικες ανθρώπους είναι το άγχος κατά την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ζωής. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο άγχος συσσωρεύει ο άνθρωπος στις μικρές ηλικίες λόγω των άσχημων και στρεσογόνων παιδικών βιωμάτων του, τόσο αυξάνεται η εμφάνιση κατάθλιψης.

Το στρες  της πρώιμης ζωής (πριν την ηλικία των 20 ετών) είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες προδιάθεσης για την κατάθλιψη (Arnow, 2004). Η συχνότητα εμφάνισης της καταθλιπτικής διαταραχής παρουσιάζει ραγδαία αύξηση από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία (Oldehinkel et al., 1999) και στη συνέχεια συχνά επανεμφανίζεται ή παραμένει μετά την ενηλικίωση (Sagatun et al., 2016).

Επομένως, τα άτομα με δυσμενείς εμπειρίες στην πρώιμη ζωή είναι πιο ευάλωτα στο στρες και αντίστοιχα στην ανάπτυξη καταθλιπτικής διαταραχής. Οι έρευνες που αποδεικνύουν αυτή τη συσχέτιση έχουν διεξαχθεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Το Bowen Therapy είναι μια ήπια ολιστική συμπληρωματική μέθοδος αυτοθεραπείας που εφαρμόζεται με επιτυχία σε παιδιά, ακόμα και στα μωρά. Καθώς οι ευγενικοί και ήπιοι χειρισμοί που γίνονται, δεν προκαλούν πόνο, τα παιδιά απολαμβάνουν την συνεδρία και βλέπουν συνήθως πιο γρήγορα αποτελέσματα από ότι οι ενήλικες.

 

Το άγχος όμως δημιουργεί διαταραχές στον ύπνο ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν κατάθλιψη.

Σαν γενικό συμπέρασμα διαπιστώνουμε ότι, ο ύπνος  συνδέεται με την κατάθλιψη καθώς επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό σε όλα του τα στάδιά του (SWA, REM, NREM).

Η  τεχνική Bowen σ’ αυτό το σημείο ίσως να έχει τα πιο έντονα και σημαντικά αποτελέσματα γιατί επανεξισορροπεί το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ)

Το ΑΝΣ ελέγχει πάνω από το 80% των σωματικών λειτουργιών και είναι πολύ ευαίσθητο σε εξωτερικές εντάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ζουν σε μία συνεχή κατάσταση υπερδιέγερσης του συμπαθητικού ΑΝΣ (υπερένταση και άγχος).
Η αυτοθεραπεία επέρχεται αφού το ΑΝΣ κινηθεί από την συμπαθητική στην παρασυμπαθητική κυριαρχία.

Κατά την διάρκεια των συνεδριών οι ασθενείς συχνά πέφτουν σε ύπνο ή βαθιά χαλάρωση. Αυτό υποδεικνύει μία μετατόπιση προς την παρασυμπαθητική κυριαρχία με απελευθέρωση της έντασης σε βαθύ επίπεδο.
Έτσι εξηγείται γιατί μερικές συνεδρίες Bowen συχνά επαναδραστηριοποιούν την πορεία αποκατάστασης, όταν η θεραπεία από τραύμα, ασθένεια ή εγχείρηση έχει σταματήσει και δεν προχωρά πέρα από κάποιο επίπεδο.

Το Bowtech επίσης εξισσοροπεί το ορμονικό σύστημα.

Οι ορμόνες στην διαταραχή του ύπνου

Ο ύπνος και η ορμονική λειτουργία του οργανισμού είναι αλληλένδετα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Οτιδήποτε διαταράσσει τον ύπνο, επηρεάζει και τις ορμόνες και αντίθετα, αν υπάρχει κάποια διαταραχή στην έκκριση των ορμονών, είναι δυνατόν να προκαλείται αϋπνία.

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που προάγει τον ύπνο, επομένως η καταστολή της μας βοηθά να μείνουμε ξύπνιοι κατά την διάρκεια της ημερας. Καθώς έρχεται το βράδυ η μελατονίνη αρχίζει να αυξάνεται

Όσο κοιμόμαστε, η μεν μελατονίνη θα παραμείνει αυξημένη, η δε αδενοσίνη θα μειωθεί.

Η  αδενοσίνη  ( ATP)  παίζει ρόλο στον έλεγχο του ύπνου και ιδιαίτερα στην έναρξη του ύπνου.

Στη διάρκεια της ημέρας, π.χ., το φως του ήλιου διεγείρει την παραγωγή αδενοσίνης στα τμήματά του που ελέγχουν την εγρήγορση. Από το απόγευμα και μετά αρχίζει και μειώνεται για να την διαδεχθεί η μελατονίνη.

 

Η αδενοσίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές στο ΚΝΣ, τόσο υπό φυσιολογικές, όσο και υπό παθολογικές καταστάσεις και είναι απολύτως απαραίτητος νευροδιαβιβαστής για τη διαδικασία του ύπνου καθώς λειτουργεί σαν βιολογικός παράγοντας κούρασης.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των σταδίων του ύπνου, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σαν νευροδιαβιβαστής, αφού μέσω αυτής της διαδικασίας οδηγεί τον άνθρωπο σε βαθύ ύπνο.

 

Δυσκολεύστε να κοιμηθείτε ή βιώνετε στρες και άγχος?

Τότε ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε το Bowtech!

Το Bowtech  μπορεί να είναι η συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση σε συνεργασία με τον θεραπευτή της ψυχικής υγείας ή τον θεράποντα ιατρό σας.

Επιμέλεια κειμένου

Άννα Κονοβέση

Μαία – Bowtech Practitioner

Πρόεδρος του Σωματείου Bowtech Ελλάδας

www.bowtechtherapy.gr

Πηγές:

nmed.gr

Διερεύνηση της σχέσης ύπνου και κατάθλιψης σε παιδιά και ενήλικες

Ο ύπνος, η κούραση, η νύστα, ο καφές, η καφεΐνη και η αδενοσίνη

Τεχνική Bowtech πως μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες

Πώς λειτουργεί το Bowtech

Πώς συνδέονται ύπνος και ορμόνες;