Εποχικές αλλεργίες ή αλλεργίες της άνοιξης.

Το ανοσοποιητικό  σύστημα είναι από τους σημαντικότερους  μηχανισμούς άμυνας που διαθέτει ο άνθρωπος. Η χαρακτηριστική του ιδιότητα είναι ότι έχει πολύ καλή μνήμη. Όταν δηλαδή  έρχεται σε επαφή με μια ξένη ουσία από το περιβάλλον, την αναγνωρίζει και τη θυμάται. Η ξένη αυτή ουσία ονομάζεται αντιγόνο. Όταν εισέρχεται στο σώμα αυτόματα ανταποκρίνεται η άμυνα του οργανισμού και παράγει αντισώματα ώστε να προστατευτεί.  Αυτή η αντίδραση είναι ωφέλιμη και προστατευτική για τον άνθρωπο. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η άμυνα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά και παράγει μεγάλη ποσότητα ειδικών αντισωμάτων (ανοσοσφαιρίνης E (IgE) ).  Η αντίδραση του αυτή όταν έρχεται σε επαφή με αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες τα αλλεργιογόνα (τροφές, φάρμακα, καλλυντικά, τρίχες ζωών, σκόνη, γύρη κ.α), ενάντια σ αυτές ονομάζεται αλλεργία.

Έτσι η επαφή με το αλλεργιογόνο, δίνει λάθος σήμα στα αντισώματα για να το καταπολεμήσουν. Αυτή η διαδικασία άμυνας είναι η λεγομένη ευαισθητοποίηση, η οποία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ένα παιδί έχει πιθανότητες 25-30% να εμφανίσει αλλεργία όταν ο ένας γονέας είναι ήδη αλλεργικός. Όταν είναι και οι δύο γονείς οι πιθανότητες αυξάνονται 50-70%. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει μια διαφορετική αλλεργία σε σχέση με το γονέα (π.χ. άσθμα και ο γονέας κνησμό), πράγμα που μας δείχνει ότι κληρονομείται η προδιάθεση και όχι το είδος.

Ανάλογα από ποια οδό εισέρχεται το αντιγόνο στον οργανισμό έχουμε και τον ανάλογο τύπο αλλεργικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα τα αεροαλλεργιογόνα από το αναπνευστικό σύστημα ( άσθμα, ρινίτιδα). Τα τροφικά στο γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, εμετό) κ.τ.λ.

Η γύρη είναι το πιο συνηθισμένο αλλεργιογόνο που πυροδοτεί τις εποχικές αλλεργίες ή αλλεργίες της άνοιξης. Με την  είσοδο της από τη αναπνευστική  οδό αναγνωρίζεται ως εισβολέας. Τα αντισώματα που επιτίθενται, απελευθερώνουν στο αίμα ισταμίνες. Οι ισταμίνες μαζί με άλλες ουσίες θα προκαλέσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Οι τρόποι που μπορούν να εκδηλωθούν οι αλλεργίες είναι:

  • Αλλεργικό άσθμα με ξηρό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, αίσθημα ρηχής ανάσας, ταχύπνοια. Τα ξημερώματα συνήθως εκδηλώνεται δύσπνοια.
  • Αλλεργική ρινίτιδα, με μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στο εσωτερικό της μύτη, των αυτιών και στον ουρανίσκο, φτέρνισμα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως τις πρωινές ώρες που απελευθερώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα γύρης.
  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα με δακρύρροια, φαγούρα στο εσωτερικό του ματιού, ήπιο οίδημα στα βλέφαρα και λίγες τσίμπλες το πρωί, ερεθισμό στα ματιά και φωτοφοβία. Πάντα πάσχουν και τα δυο ματιά ποτέ μόνο το ένα.
  • Δερματική αντίδραση με έντονη φαγούρα και οίδημα σε βλέφαρα και χείλη.
  • Αναφυλακτική αντίδραση (συνήθως οι ασθενείς την αποκαλούν αλλεργικό σοκ) εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα και πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή. Εκδηλώνεται με οιδήματα στο λάρυγγα, δερματικά εξανθήματα, βήχα, ναυτία, εμετό, διάρροια κ.α Χορηγείται  αδρεναλίνη για την αντιμετώπιση της.

Διάγνωση:

Η διάγνωση γίνεται με ειδικά τεστ (δερματικά ή με εξέταση αίματος Rast test) που τα διενεργεί ο αλλεργιολόγος, ώστε να βρει την ευαισθησία σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Στη συνέχεια χορηγεί ανάλογα με τη περίπτωση αντισταµινικά, αποσυµφορητικά, ρινικά spray και οφθαλμικές σταγόνες για την αντιμετώπιση της.

Για την πρόληψη των εποχικών αλλεργιών συστήνεται η αποφυγή έκθεσης στη γύρη κυρίως τους μήνες Μάρτιο με Μάιο που είναι τα περισσότερα αεροαλλεργιογόνα. Γύρη από περδικάκι, πεύκο, ελιά κ.α

Κλείνετε καλά τα παράθυρά όταν φυσάει αέρας ώστε να μη μπαίνει μέσα η γύρη. Πλένεται τα ρούχα όταν επιστρέφεται και κάνετε μπάνιο. Καθαρίζεται ανελλιπώς τη σκόνη από τα έπιπλα. Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω. Χρησιμοποιείτε ειδικά φίλτρα στο κλιματιστικό του σπιτιού και του αυτοκινήτου.

Συνδυαστικά με της οδηγίες του αλλεργιολόγου σας,  υπάρχουν πολλές μορφές εναλλακτικών θεραπειών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αλλεργίες.

Πως μπορεί να σας βοηθήσει το Bowen therapy:

Το Bowen therapy είναι μια τεχνική που αντιμετωπίζει ολιστικά τον άνθρωπο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις εποχικές αλλεργίες. Δρα προληπτικά ξεκινώντας ένα με δυο μήνες πριν την άνοιξη αλλά και τη περίοδο της έξαρσης όπου τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια. Τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα και χρειάζονται μια με δυο συνεδρίες το χρόνο για συντήρηση.

Κύριος παράγοντας για το ποσό γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα θα έχει, είναι ο ίδιος ο δέκτης. Το σώμα του πόσο έτοιμο είναι να δεχτεί το Bowtech και η ψυχή του να απελευθερώσει κάθε τοξικό συναίσθημα.

Συχνά οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τυχαία τα αποτελέσματα του Bowtech στις αλλεργίες που ήδη έχουν, όταν για άλλα θέματα όπως π.χ. αυχενικό δέχονται Bowtech και μετά από λίγο καιρό αντιλαμβάνονται πως ο οργανισμός  τους αντιδρά διαφορετικά στα αλλεργιογόνα.

Αυτό οφείλεται στο ότι είναι μια ολιστική θεραπευτική τεχνική. Δηλαδή αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το σώμα και τη ψυχή προσπαθώντας να φέρει την ισορροπία  και αρμονία μέσω της αυτοΐασης.

Αυτή είναι και η βασική αρχή του Bowtech. Ότι το σώμα μας έχει έμφυτη την ικανότητα να ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλούς μηχανισμούς (κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες ολιστικές τεχνικές).

Μεταξύ άλλων ενεργοποιεί  το αυτόνομο νευρικό σύστημα στο οποίο το Bowtech επιδρά με τέτοιο τρόπο που ρυθμίζει το μηχανισμό της αυτοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ο δέκτης χαλαρώνει σε βαθύ επίπεδο και περνάει από το συμπαθητικό σύστημα στο παρασυμπαθητικό. Το σώμα αποφορτίζεται από το άγχος και το στρες. Σημαντικοί παράγοντες που ευθύνονται για τις αλλεργίες. Σταδιακά τα συμπτώματα μειώνονται και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται σημαντικά.

Ένα άλλο σύστημα που ενεργοποιείται είναι το λεμφικό. Σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού βοηθά στην αποστράγγιση της λέμφου. Μια καθαρή λέμφος αντιστοιχεί μεταξύ άλλων σ ένα πολύ καλό ανοσοποιητικό σύστημα καθώς το λεμφικό είναι πιο ανεπτυγμένο στις πύλες εισόδου των αντιγόνων.  Αυτό συνεπάγεται με λιγότερες αλλεργίες.

Τέλος οι κινήσεις του Bowen γίνονται πάνω στη περιτονία. Η οποία περιβάλει  τα νευρά, τους μυς, τους τένοντες τα όργανα, τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και τα περιφερειακά όργανα. Είναι ένας συνδετικός ιστός και όταν είναι ενυδατωμένος και υγιής φέρει σε ισορροπία όλο το σώμα.

Όταν ο δέκτης δέχεται Bowtech απελευθερώνεται η περιτονία. Γίνεται μαλακή και εύκαμπτη. Το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το μεσοκυττάριο υγρό ρέουν ομαλά. Με αποτέλεσμα οι διαδικασίες Bowen  που γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως για παράδειγμα ο αυχένας και η κροταφογναθική άρθρωση να απελευθερώνονται και να ισορροπούν. Σημεία που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργεία του άνω αναπνευστικού συστήματος. Συνεπώς στη περίπτωση μια αλλεργικής ρινίτιδας δρα ευεργετικά. Τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το Bowtech αντιμετωπίζει τις άλλες αλλεργικές αντιδράσεις του σώματος.

Η τεχνική Bowen ως μη επεμβατική μέθοδος είναι ασφαλής για όλους, ισορροπώντας το σώμα και απελευθερώνοντας την αιτία του προβλήματος.

Επιμέλεια άρθρου:

Κατερίνα Γιαμαλάκη

Ολιστική θεραπεύτρια Bowtech

Πήγες:

https://www.hygeia.gr/allergies-tis-anoiksis/

http://www.myallergy.gr/index.php/allergic-diseases/anaphylactic-reaction

https://el.wikipedia.org