Είναι μασάζ?

Η τεχνική BOWEN δεν είναι μασάζ. Τρίψιμο ή παρατεταμένο άγγιγμα γύρω από μια περιοχή σώματος που δέχτηκε πρόσφατα κίνηση BOWEN μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητά της. Οι κινήσεις δεν είναι βαθύτερες από την περιτονία των επιφανειακά προσιτών μυών και απαιτείται μόνο απαλή πίεση (ρολάρισμα).

Είναι Δακτυλοπίεση?

Ορισμένα από τα σημεία που εστιάζει το BOWEN θα συμπέσουν με τα σημεία βελονισμού, καθώς αυτά είναι τόσο πολυάριθμα, αλλά το BOWEN δεν είναι βελονισμός ή δακτυλοπίεση.

Είναι χειροπρακτική?

Το BOWEN, αν και συγκαταλέγεται στις τεχνικές “χειροθεραπείας”, δεν είναι χειροπρακτική, καθώς δεν υπάρχει αναπροσαρμογή της οστικής δομής. Οι περισσότεροι θεραπευτές και πολλοί ασθενείς παρατηρούν ελαφριά κίνηση των σπονδύλων, αλλά αυτό αποδεικνύει ότι το σώμα επανευθυγραμμίζεται.

Η θεραπεία κατευθυνόμενης ενέργειας (Directional healing) μπορεί να είναι παρεμβατική και μπορεί να επικεντρωθεί υπερβολικά στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, το οποίο μπορεί ή όχι να συμπίπτει με τις ανάγκες του ασθενούς. Αντίθετα, οι θεραπευτές BOWEN ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν μόνο στην συγκεκριμένη κίνηση με ακρίβεια και στη συνέχεια να αποχωρίσουν από το δωμάτιο.

Είναι Φυσικοθεραπεία?

Η φυσικοθεραπεία απευθύνεται στον ασθενή με διάφορες ασκήσεις και θεραπείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Θεωρείται ότι είναι οι ασκήσεις αυτές που παράγουν τα αποτελέσματα. Αντίθετα, το BOWEN είναι μια σειρά από κινήσεις που διεγείρουν το σώμα να αυτοθεραπευτεί και δεν έχει καμία σχέση με την φυσικοθεραπεία σαν τεχνική.

Είναι τεχνική  trigger point?

Ορισμένα σημεία BOWEN είναι αναπόφευκτα παρόμοια με τη θεραπεία σημείων ενεργοποίησης (trigger point therapy), αλλά τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο κέντρο των μυών, ενώ οι κινήσεις του BOWEN γίνονται κυρίως όπου υπάρχουν δύο μύες ή ομάδες μυών, τενόντων, νεύρων, αγγείων , στην περιτονία εσωτερικών οργάνων και σε αρθρώσεις .

Με κάθε κίνηση BOWEN η περιτονία δεν διαχωρίζεται έντονα αλλά δονείται και διαταράσσεται ελάχιστα. Μετά από μια σειρά συνεδριών BOWEN, οι συμφύσεις μπορεί να χαλαρώσουν και ο ουλώδης ιστός να μαλακώσει καθώς το BOWEN διεγείρει τη φυσική διαδικασία επούλωσης.

Είναι λεμφικό μασάζ?

Ενώ το BOWEN διεγείρει την λεμφική διαδικασία, δεν είναι λεμφικό μασάζ. Τα ιγμόρεια μπορεί να αδειάσουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και αναφέρεται ότι οι καλοήθεις μάζες των μαστών μειώνονται εντός 2 εβδομάδων. Το BOWEN, ωστόσο, δεν χρησιμοποιεί έντονη μάλαξη ή λεμφικό μασάζ.

Είναι τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης?

Η πρόθεση μιας συνεδρίας BOWEN δεν είναι να πραγματοποιήσει συναισθηματικές απελευθερώσεις, αλλά πολλοί αναφέρουν ότι το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της θεραπείας είναι η πνευματική τους ανάταση και η διακριτική εξισορρόπηση των συναισθημάτων τους. Πολλοί θεραπευτές επικεντρώνονται συνειδητά σε αυτή την σχέση μεταξύ σώματος και συναισθήματος, προσπαθώντας με πίεση να φτάσουν βαθιά σε αυτό που βρίσκεται πίσω από το προστατευτικό τοίχωμα ενός μυ που είναι σε υπερένταση. Σε αντίθεση η τεχνική BOWEN επιβεβαιώνει ότι η καλύτερη πρόσβαση αποκτάται με τη λιγότερο βίαιη προσέγγιση.