Το άσθμα είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια πάθηση του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος. Είναι φλεγμονή των βρόγχων (σωληνάκια) που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, περίπου  10% του παγκοσμίου πληθυσμού.

Χαρακτηρίστηκα συμπτώματα είναι: βάρος στο στήθος, βήχας ή συριγμός (σφύριγμα στην αναπνοή), δύσπνοια και αυπνία. Στην έξαρση του (κρίση άσθματος) είναι πολύ έντονα. Επιδεινώνονται με την άσκηση τη νύχτα ή νωρίς το πρωί  και συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο. Ενώ στην ύφεση του είναι πολύ πιο ηπία.

Με την εισπνοή κάποιου ερεθιστικού παράγοντα από το περιβάλλον προκαλείτε βρογχόσπασμος με αποτέλεσμα τη στένωση του αυλού των βρόγχων. Η φλεγμονή δημιουργεί οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις κι έτσι επιδεινώνεται η στένωση του αυλού και να περιορίζεται η ροή του αέρα προς τους πνεύμονες.

Οι αιτίες που δημιουργούν το άσθμα είναι:

  • Κληρονομικότητα ( ασθενής τουλάχιστον με ένα συγγενή πρώτου βαθμού που νοσεί και αυτός).
  • Λοιμώξεις (κυρίως οι ιογενείς).
  • Περιβάλλον (σκόνη, γύρεις, τρίχωμα ζώων, υγρασία).
  • Κάπνισμα.
  • Φάρμακα.
  • Ατμοσφαιρικοί ρύποι Ψυχολογικοί παράγοντες.
  • Έκθεση σε αλλεργιογόνα στο περιβάλλον της δουλειάς.

Η διάγνωση του γίνεται από πνευμονολόγο με βάση το ιστορικό, τη σπιρομέτρηση και σε κάποιες περιπτώσεις την ακτινογραφία θώρακος.

Η θεραπεία του άσθματος έχει να κάνει με τον περιορισμό και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Στα παιδιά που παρουσιάζουν δυο με τρεις κρίσεις το χρόνο μέχρι την εφηβεία εξαφανίζονται. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν και υπάρχουν και μετά κυρίως σε αυτές που έχουν ξεκινήσει από την βρεφική ηλικία με επιπλέον συμπτώματα όπως έκζεμα και αλλεργίες.

Στους ενήλικες επειδή η αίτια δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ευκολία, συστήνεται η αποφυγή επαφής με αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον που ζει ο ασθενής. Φαρμακευτική αγωγή με εισπνεόμενα ( βρογχοδιασταλτικά και αντιφλεγμονώδη). Σε περίπτωση αλλεργικού άσθματος αντιισταμινικά. Σε πολύ σοβαρές περίπτωσης συστήνεται και ανοσοθεραπεία.

Πως βοηθά το Bowtech στο άσθμα

Το Bowtech ως μια φυσική τεχνική αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ολιστικά. Με κινήσεις που γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, πάνω στους τένοντες, τους μυς και τη περιτονία.

  • Ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης.
  • Κινητοποιείται η λέμφος αποτοξινώνοντας τον οργανισμό από βακτήρια, ιούς και μύκητες.
  • Περιορίζονται οι φλεγμονές στο σώμα και απελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε μορφή στρες.

Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη περίπτωση του άσθματος μετά τη πρώτη συνέδρια το σώμα προετοιμάζεται για την επανεκκίνηση όλων των συστημάτων του για την ισορροπία και τη καλύτερη δυνατή λειτουργία του. Στις επόμενες δουλεύτε η λέμφος και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Τα συμπτώματα περιορίζονται ανάλογα με το ποσό είναι δεκτικός  στο Bowtech ο δέκτης και στη συνέχεια  η ποιότητα ζωής του καλυτερεύει σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις οριστικά. Συστήνονται κάποιες συνεδρίες το χρόνο για πρόληψη κυρίως πριν το φθινόπωρό και την άνοιξη.

Το Bowtech είναι μια συμπληρωματική ολιστική μέθοδος και δεν αντικαθιστά την ιατρική βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή.

 

Επιμέλεια άρθρου:

Κατερίνα Γιαμαλάκη

Ολιστική θεραπεύτρια Bowtech – Holistic coach

 

Πηγές

https://www.pneumonologos.com/index.php/%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%BC%CE%B1

http://www.myasthma.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CF%83%CE%B8%CE%BC%CE%B1