To Bowtech (μια ήπια χειροπρακτική μέθοδος που λειτουργεί μέσα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, για να επαναφέρει το σώμα, επιτρέποντας έτσι την αυτοϊάση του) αποτελεί από καιρό μια εναλλακτική σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τους ενήλικες.

Αυτή η καινοτόμος τεχνική Bowtech επίσης χρησιμοποιείται για μητέρες και για παιδιά.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας μαμάς:

Πριν 7 μήνες πήγα στην Άννα, μου την σύστησε μια φίλη … για προβλήματα που είχα στα νεφρά, στο ισχίο, στα γόνατα, και στον αυχένα … σαραβαλάκι και έγκυος!

Πήγα και λέω, σιγά με τις πιέσεις που κάνει, μην μου περάσουν αυτά. Και ναι, έφυγα χωρίς να πονάω και φυσικά ξανά πήγα και μου έπεσε και η πέτρα στα νεφρά χωρίς λιθοτριψία που παλιότερα είχα κάνει 2. Χα χα λέω, οκ την αγαπώ…. Γέννησα, όλα καλά, αρχίσαμε τα ωραία: κολικούς το μωράκι μου! Παίρνω τηλ. λέω ” Άννα SOS, έχουμε τίποτα για αυτό? Γιατί με τις σταγόνες που του δίνω δεν βλέπω και πολλά.” Μου λέει, έλα από εδώ … παίρνω το βλαστάρι μου και πάω. 5 πιέσεις του έκανε και άλλες 5 την επόμενη εβδομάδα. Από την πρώτη μέρα είχε βελτίωση! Μετά ξεχάσαμε τους κολικούς …

Σας κούρασα …. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος που αγαπούσα τα φάρμακα τώρα αγαπώ την Άννα και το bowtech! … Χωρίς να μου κάνει κακό με χημικά σκευάσματα … αλλά μου κάνει καλό με τα χεράκια της…

Μ.Κ. , Αθήνα, μητέρα 2 παιδιών 3/12/2019,

Οι απαλές και ευγενικές κινήσεις γίνονται δεκτές με ευχαρίστηση και μπορούν να γίνουν πάνω από τα ρούχα καθώς το παιδί είναι ξαπλωμένο, κάθεται ή είναι όρθιο. Ο γονέας και ο θεραπευτής παραμένουν στον ίδιο χώρο συνεχώς, ακόμη και κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων και οι γονείς ενθαρρύνονται να εμπλακούν ενεργά στην θεραπεία.

Η εφαρμογή της τεχνικής Bowen σε αυτή τη ηλικιακή ομάδα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανταποδοτική εμπειρία και για τον ίδιο τον θεραπευτή.

Μερικά παιδιά ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στις κινήσεις που εφαρμόζει ο θεραπευτής, με βελτιώσεις που διακρίνονται κατά την διάρκεια της συνεδρίας.

Αυτό είναι εφικτό χάρη στην αποτελεσματική ταχύτητα του νευρικού ερεθίσματος, αλλά επίσης πιστεύεται ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν προκατειλημμένες απόψεις για τις κινήσεις που εφαρμόζει ο θεραπευτής ή για τα αποτελέσματα που μπορεί να αναμένουν. Έτσι είναι πιο «ανοιχτά» στην αλλαγή.

Μια συνεδρία σε παιδί, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και να διαρκέσει από 10 έως 30 λεπτά, ανάλογα με την ηλικία του, την τρέχουσα κατάσταση του και την διάθεση ανταπόκρισης στην θεραπεία. Γενικά, ένα μωρό θα χρειαστεί λιγότερες κινήσεις από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί και μειωμένα σε διάρκεια διαλείμματα μεταξύ των κινήσεων. Η ευελιξία αυτών των μειωμένων παύσεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν ένας ασθενής παρουσιάζει π.χ. υπερκινητικότητα, ΔΕΠΥ ή σοβαρό αυτισμό.

Τυπικά ένα παιδί θα μπορούσε να λάβει 1 έως 3 συνεδρίες, μία ανά εβδομάδα, αν και σε χρόνιες καταστάσεις, μπορεί να ωφεληθεί από θεραπείες με μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα.

Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, η αυτοπεποίθηση μπορεί να αποτελεί από μόνη της, μια ανησυχία.

Ακολουθώντας μια σειρά από συνεδρίες Bowen, συχνά τα παιδιά αναφέρουν πως μπορούν να συγκεντρωθούν καλύτερα στο σχολείο και νιώθουν λιγότερο αγχωμένα. Άλλα εκφράζουν πως βιώνουν μια αίσθηση ευεξίας και εμπιστοσύνης.

Επίσης η ευαισθησία σε τροφές μπορεί να μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μια πιο διευρυμένη δίαιτα. Επιπλέον, φαίνεται το παιδί να μπορεί να αντλήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την προσλαμβάνουσα τροφή, με την ανάπτυξη και το χρώμα της όψης του να βελτιώνονται.

Από νεογέννητα με κολικούς, ως έφηβους αθλητές με διάστρεμμα και τραυματισμούς, το Bowtech μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Παιδιά με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα που ταλαιπωρούνται από συχνές ιώσεις, μπορούν να ωφεληθούν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους με μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα.

Οι μητέρες επίσης μπορούν να ωφεληθούν από την τεχνική για να ανακουφίσουν την κούραση και την ταλαιπωρία που υφίστανται σε καθημερινή βάση. Πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια, καθώς και άλλες δυσκολίες σχετιζόμενες με την εγκυμοσύνη. Οι νέες μητέρες μπορούν να βρουν ανακούφιση από τα προβλήματα της γαλουχίας και τη μαστίτιδα.

Το Bowtech διεγείρει την φυσική θεραπευτική ικανότητα του σώματος με απαλές και ακριβείς κινήσεις πάνω σε μύες και συνδετικό ιστό που ενθαρρύνουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα του οργανισμού να εξισορροπήσει.

Όλες οι πτυχές της υγείας του παιδιού σας επηρεάζονται θετικά.

Από την Ιωάννα Γκιόζου

Ολιστική θεραπεύτρια-διπλωματούχος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Bowtech

Πηγές:

  • Bowen technique articles/bowtech.com/ Pamela Pendlebury–Australia,
  • John Wilks book “Using the Bowen technique”,
  • Μαρτυρία από την σελίδα bowtech.gr/your–experience/ και την σελίδα facebook της συναδέλφου Άννας Κονοβέση