Συχνά ακούγονται πολύ «NewAge» όλα αυτά που λέγονται για την ολιστική θεραπευτική παρόλο που μπορεί να υποψιαζόμαστε ότι κάτι ήξεραν οι αρχαίοι λαοί για το σώμα μας. Συν τοις άλλοις, πώς γίνεται με μερικούς χειρισμούς –χωρίς φάρμακα, χωρίς επεμβάσεις– να ανακάμπτει ο οργανισμός από τα τόσα που τον ταλανίζουν; “It’s too good to be true!” όπως λένε οι αγγλόφωνοι. Κι όμως…

Πριν δυο χρόνια είχα ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Με πήγαν με φορείο στο νοσοκομείο γιατί η παραμικρή κίνηση –ακόμα και να γυρίσω ελαφρώς το κεφάλι– μου προκαλούσε φρικτούς πόνους.

Μου έβγαλαν ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές και είπαν ότι είχα μια σοβαρή κάκωση της σπονδυλικής στήλης ή, όπως μου το περιέγραψε ο χαριτωμένος νοσοκόμος, «ζούμπηγμα». Η σπονδυλική στήλη μαζεύει άλατα με τα χρόνια, μου εξήγησαν, και αυτά θρυμματίστηκαν με το τράνταγμα της σύγκρουσης και πίεζαν πάνω στο νεύρο.

Οι γιατροί με πότισαν παυσίπονα και μετά από πέντε μέρες με συμβούλευσαν ότι το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να μείνω σε πλήρη ακινησία στο κρεβάτι και με έστειλαν στο σπίτι να περιμένω να περάσει. Περίπου ενάμιση μήνα, είπαν.

Όταν είπα στο τηλέφωνο τι έπαθα στην φίλη μου Αλεξάνδρα Αντωνίου, ειδικευμένη στην τεχνική Bowen,  απάντησε: «Θα έρθω να σου κάνω Bowen». Και ήρθε αμέσως.

Στην αρχή δεν μπορούσα καν να λυγίσω τα γόνατά μου για να μου κάνει τους ανάλογους χειρισμούς. Ούτε να γυρίσω στο πλάι δεν άντεχα. Αλλά, ως του θαύματος, αμέσως μετά την πρώτη-πρώτη συνεδρία, αφού ένιωσα ένα ευχάριστο μυρμήγκιασμα σε όλο μου το σώμα, κατάφερα να γυρίσω στο πλάι!

Ήρθε ξανά την επόμενη βδομάδα κι αυτή τη φορά κατάφερα αμέσως μετά να ανακαθίσω στο κρεβάτι. Ήδη στη δεύτερη βδομάδα μπορούσα να καθίσω ενώ νόμιζα ότι θα έμενα ξαπλωμένη για τουλάχιστον ένα μήνα. Στην τρίτη πια και τελευταία συνεδρία, μπόρεσα να σταθώ όρθια.

Η χαρά που ένιωσα δεν περιγράφεται! Σίγουρα η ακινησία και ο χρόνος βοήθησαν αλλά, με την τεχνική Bowen και την προσφορά της φίλης μου, μειώθηκε η ακινητοποίηση στο μισό χρόνο απ’ το προβλεπόμενο και μπόρεσα να σηκωθώ και να περπατήσω.

Καμία επιστημονική περιγραφή για τους χειρισμούς Bowen, το πώς πετυχαίνουν την ενεργοποίηση της αυτοΐασης και αποκατάστασης της φυσιολογικής ροής του λεμφικού συστήματος, και όλα τα συναφή, δεν μπορεί να συγκριθεί με το βίωμα.

Πρέπει να το δεις και να το νιώσεις. Και δουλεύει. Είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα.

 

 

Θ. Μ., Καθηγήτρια/Μεταφράστρια