O κόσμος μας σήμερα! Ένα μεγάλο χωνευτήρι ιδεών, γνώσεων, καταστάσεων και προσεγγίσεων σε όλους τους τομείς, που μας προτρέπει συνεχώς σε καινούριες αλλαγές, σε ανανεωμένη δράση, σε νέες αποκαλύψεις.

Κάποιες από αυτές αποτελούνται από συνδυασμούς πραγμάτων από προηγούμενες, συχνά πανάρχαιες ανακαλύψεις, κάποιες είναι πιο πρωτότυπες ως προς τη σύλληψή τους και αρκετά συχνά τις οφείλουμε σε ανθρώπους, οι οποίοι φαινομενικά δεν κινούνται σε χώρους σχετικούς με την ανακάλυψή τους, είτε αυτό αφορά το επάγγελμα είτε αφορά στην προσωπική τους ζωή. Τα απαραίτητα στοιχεία που ωθούν κάποιον να κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη είναι η αναγκαιότητα, η θέληση και το κίνητρο ή η αγάπη για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αυτό ακριβώς συνέβη με τον ιδρυτή της τεχνικής Μπόουεν, τον ΤomBowen. Εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου, ωστόσο η αγάπη του για τα έμβια όντα τον ώθησε να ασχοληθεί με τις θεραπευτικές του δεξιότητες, παρέχοντας τις υπηρεσίες του στους συναδέλφους του, κάθε φορά που συνέβαινε ένα ατύχημα. Πολύ σύντομα άρχισε να γίνεται γνωστός για τις ικανότητές του και ο κύκλος του διευρύνθηκε, καθώς όλο και περισσότερα άτομα τον επισκέπτονταν συστημένα από κάποιους άλλους. Η συνεχής έρευνά του για την τελειοποίηση της τεχνικής που είχε συνθέσει ο ίδιος με βάση τα συμπεράσματά του κατά τη διάρκεια της συνεχούς ενασχόλησής του με τον πόνο των ανθρώπων, αλλά, και των ζώων γύρω του, τον οδήγησε τελικά να ανοίξει τη δική του κλινική και να αξιοποιήσει το έμφυτο χάρισμά του με τον καλύτερο τρόπο.

H δική μου γνωριμία με την τεχνική Bowen έγινε το Φεβρουάριο του 2000 όταν πρωτοξάπλωσα στο κρεβάτι του μασάζ κατά τη διάρκεια μιας δωρεάν παρουσίασης της μεθόδου. Μετά από δύο εγχειρήσεις το γόνατό μου πονούσε πέρα από τα όρια ανοχής μου. Δεν πίστευα πραγματικά ότι θα συνέβαινε κάτι σπουδαίο, παρόλο που πριν από εμένα είχα δει ανθρώπους πολύ μεγαλύτερης ηλικίας να σηκώνονται και να κάνουν δειλά μερικά βήματα, σα να μην μπορούσαν να πιστέψουν πως η μέση τους ή ο αυχένας τους ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι όταν είχαν ξαπλώσει δεκαπέντε λεπτά προηγουμένως.

Ήταν άραγε η επιβλητική κορμοστασιά και η πειθώς του Ανδρέα Ζόππου, δασκάλου της τεχνικής, που τους έκανε όλους να μιλούν με θαυμασμό για αυτό που τους συνέβη ή μήπως υπήρχε πράγματι η πιθανότητα να φύγω από εκεί με δύο πόδια σε καλή κατάσταση; Αμφέβαλλα μέχρι να σηκωθώ από το κρεβάτι. Περίπου δέκα κινήσεις Bowen χρειάστηκε το γόνατό μου για να σταματήσει να πονάει και να συνεχίσει να υγιαίνει έκτοτε. Φυσικά έκλεισα αμέσως θέση για το επόμενο σεμινάριο εκμάθησης του Bowtech και σήμερα έχω πια απτές αποδείξεις όχι μόνο στο δικό μου σώμα αλλά και σε πολλά άλλα, ότι η τεχνικής έχει απεριόριστες δυνατότητες.

Όταν ο κύριος TomBowen θεράπευε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στο Geelong της Αυστραλίας περί τους 13.000 ασθενείς το χρόνο και αποφάσισε να εμπιστευθεί την αποκτηθείσα γνώση του στο ζεύγος των οστεοπαθητικών Ossie & ElaineRentsch, δεν μπορούσε πιθανότατα να διανοηθεί, ότι μια εικοσαετία αργότερα η τεχνική Μπόουεν ή BOWTECH, όπως ονομάστηκε, θα κατακτούσε όλο τον κόσμο. Οι Rentsch ιδρύοντας την Αυστραλιανή Ακαδημία Bowen και διδάσκοντας αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, κατάφεραν να διασώσουν και να διαδώσουν την τεχνική στην αυθεντική της μορφή, προσφέροντας τα φώτα τους και πραγματική ανακούφιση διαρκείας από μια πλειάδα παθήσεων, οι οποίες συχνά δεν ανταποκρίνονται (μερικά ή ολικά) σε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το πρώτο σεμινάριο εκμάθησης της τεχνικής στην Αθήνα έγινε το 1999 από τον αναγνωρισμένο δάσκαλο της Ακαδημίας Ανδρέα Ζόππο. Οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον χρήστες άλλων συμπληρωματικών μεθόδων όπως το σιάτσου και η ρεφλεξολογία, οι οποίοι έψαχναν για νέους, δυναμικούς τρόπους βελτίωσης και εξάλειψης σωματικών συμπτωμάτων όπως ο πόνος, η δυσκαμψία, οι αναπνευστικές και οι πεπτικές διαταραχές, κ.λπ.

Το Bowtech αποδείχτηκε πως πρόσφερε πολύ παραπάνω από αυτά με ένα μυστηριώδη, ανεξερεύνητο τότε ακόμη τρόπο. Το πέπλο μυστηρίου που σκέπαζε τον τρόπο λειτουργίας του Bowtech και την επίδραση της τεχνικής στο ανθρώπινο σώμα, έρχεται τώρα να σηκώσει μια εκτεταμένη έρευνα στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με βάση τις απαραίτητες μετρήσεις (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα για μέγεθος, ανισορροπία και μυϊκή κόπωση, ανακλαστικό Hoffmann, εξετάσεις ούρων και σιέλου με σκοπό τον προσδιορισμό ορμονικών αλλαγών, κ.λπ.) σε μια δοκιμαστική ομάδα 150 ατόμων θα μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν και να αποδείξουν επιστημονικά αυτό που ο Tom Bowen γνώριζε διαισθητικά: ότι το ανθρώπινο ον αποτελεί μια ενότητα που επηρεάζεται από τις κινήσεις Μπόουεν -οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος- στην ολότητά της, καθώς κατά τη διάρκεια βαθιάς χαλάρωσης τα ερεθίσματα που δέχονται το δέρμα, οι μυς και οι τένοντες φτάνουν μέσω του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο. Αυτός με τη σειρά του τροφοδοτεί με το κατάλληλο αυτοθεραπευτικό μήνυμα την περιοχή ή το σημείο του σώματος που έχει ανάγκη εξισορρόπησης και ίασης. Τα μηνύματα ταξιδεύουν μέσα στο σώμα με εξαιρετική ταχύτητα και αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αόρατη σύνδεση (ή μήπως κοινή συνειδητότητα;) που διαθέτουν τα κύτταρα ενός ατόμου μεταξύ τους.

Ταχύτατα είναι και τα αποτελέσματα του Bowtech και αυτός είναι ο πρώτος λόγος στον οποίο η τεχνική οφείλει τη μοναδικότητά της.

Ο Tom Bowen συνήθιζε να λέει πως οι περισσότεροι άνθρωποι που ζητούσαν τη βοήθειά του είχαν αισθητή βελτίωση μετά την πρώτη συνεδρία και τους ζητούσε να επανέλθουν μόνο αν το πρόβλημά τους δεν είχε λυθεί. Το 80% των παθήσεων που καλούνταν να θεραπεύσει μπορούσε να ξεπεραστεί με τρεις συνεδρίες. Το υπόλοιπο 20% αφορούσε χρόνιες παθήσεις ή επίμονες καταστάσεις με ψυχολογικές προεκτάσεις, όπου οι ασθενείς είχαν περισσότερο όφελος από την ασθένεια παρά από την ίασή τους.

Ο δεύτερος είναι ότι σε αντίθεση με το μασάζ, το σιάτσου ή τη ρεφλεξολογία -για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις συμπληρωματικές μεθόδους- όσο λιγότερες κινήσεις κάνουμε πάνω στο σώμα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε, καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται να επεξεργαστεί απλές και σαφείς πληροφορίες.

Επίσης, σύμφωνα με τη θεωρία του Bowtech, η ήπια, μη διεισδυτική προσέγγιση, δίνει την ευκαιρία στους συσπασμένους μυς να χαλαρώσουν πιο εύκολα και σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τις πολύ δυναμικές μαλάξεις, οι οποίες καταπονούν το ήδη συσπασμένο σώμα προσπαθώντας να το «ζυμώσουν» και να το μαλακώσουν με τη βία, παράγοντας μεν ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο δεν έχει την αναμενόμενη διάρκεια. Έτσι η θεραπεία εκτός από χρονοβόρα γίνεται και επίπονη και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ένα μέρος του ανθρώπινου συνόλου που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί και «δοκιμάσει τα πάντα χωρίς επιτυχία».

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Βοwtech είναι οι ολιγόλεπτες παύσεις ανάμεσα στα σύνολα των κινήσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην αποδοχή και επεξεργασία των διαδικασιών από το σώμα και στη μεγιστοποίηση της χαλάρωσης. Κατά τη διάρκεια των παύσεων ο θεραπευτής καλείται να εγκαταλείψει το χώρο της θεραπείας, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στο δέκτη να ηρεμήσει, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να χαράξει και να διεξάγει το σώμα την προσωπική του θεραπευτική πορεία. Η ασφάλεια που παρέχει η εφαρμογή του Bowtech το καθιστά ιδανική θεραπευτική μέθοδο σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, από νεογνά μέχρι ηλικιωμένους.

Οι καταστάσεις που ανταποκρίνονται θετικά στο Bowtech είναι εξαιρετικά πολλές, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις παρακάτω:

  • Ανισορροπίες σπονδυλικής στήλης (κύφωση, σκολίωση) / Πόνοι αυχένα, πλάτης, μέσης

  • Δυσκαμψία ώμου / Παγωμένος ώμος

  • Επικονδυλίτιδες / Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

  • Ανισορροπίες και πόνοι ισχίων, γονάτων, αστραγάλων / Αθλητικοί τραυματισμοί

  • Ανισορροπίες κροταφογναθικής άρθρωσης

  • Πονοκέφαλοι / Ημικρανίες

  • Άσθμα / Αλλεργική ρινίτιδα

  • Διαταραχές του πεπτικού, αναπαραγωγικού, ουροποιητικού συστήματος

  • Συμπτώματα άγχους και έντασης

Το Bowtech δεν είναι μόνο μια προληπτική μέθοδος διατήρησης της υγείας. Δίνει λύσεις τόσο σε προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, όπως οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων όσο και σε χρόνιες παθήσεις, εκεί όπου άλλες θεραπείες θεωρούν την κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Η συστηματική χρήση της τεχνικής, βέβαια, επιφέρει αποτελέσματα διαρκείας τόσο στο φυσικό όσο και στο συναισθηματικό και το νοητικό σώμα, αναζωογονώντας και ενεργοποιώντας μηχανισμούς παραμελημένους ή «κακοποιημένους», τόσο με τη μεταφορική όσο και με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, όπως το ενδοκρινικό σύστημα και το μεταβολισμό. Είναι άρα χρήσιμο και σαν υποστηρικτική θεραπεία, π.χ., σε περιπτώσεις όπου συνιστάται από το θεράποντα ιατρό συγκεκριμένη διατροφή και δίαιτα.

Για να κάνει την τεχνική του ακόμα πιο αποτελεσματική ο Tom Bowen έδινε στους ασθενείς του συμβουλές όπως το να πίνουν πολύ νερό για να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του σώματος και απλές συνταγές με υλικά που μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε σπίτι, για να καταπραΰνουν ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως το ωμό παντζάρι για τον καθαρισμό των νεφρών, το μηλόξιδο για τους μώλωπες και τα χτυπήματα ή η μαγειρική σόδα για τα οιδήματα. Υλικά που πιθανότατα χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας στο παρελθόν και την αξία των οποίων ανακαλύπτουμε τώρα εκ νέου. Οι «οικιακές» αυτές θεραπείες του Bowen έχουν καταγραφεί από το ζεύγος Rentsch παράλληλα με την τεχνική του.

Τα παραδείγματα και οι κλινικές αποδείξεις για την αξία της τεχνικής είναι απειράριθμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Το Σωματείο Bowtech Ελλάδας είναι ο φορέας που δημιουργήθηκε για την παροχή πληροφοριών και την προώθηση της έρευνας σε πανελλήνιο επίπεδο. Όλο και περισσότεροι γιατροί και φυσιοθεραπευτές παίρνουν μέρος στα σεμινάρια εκμάθησης του Bowtech με σκοπό να αποκτήσουν επιπρόσθετα εργαλεία και βοηθήματα πρακτικής εφαρμογής για να ανακουφίσουν τον πόνο. Περισσότερες πληροφορίες παρέχει το κέντρο ANIMA-SOMA όπου διεξάγονται τα σεμινάρια της τεχνικής Bowen.

Τα σεμινάρια παρακολουθούν επίσης φοιτητές, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, ψυχολόγοι, αθλητές, δάσκαλοι και μια πλειάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για αυτήν του στενού τους κύκλου και αυτό γιατί το Bowtech συνδυάζει απρόσμενα υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας με οικονομία χρόνου τόσο στην εκμάθηση όσο και στην εφαρμογή του.

Το άλλο καλό νέο είναι ότι το 70% των κινήσεων της τεχνικής μπορεί να εφαρμοστεί στο σώμα από το ίδιο το άτομο την ώρα ακριβώς που είναι απαραίτητο: Τώρα!

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέα Σελήνη» τεύχος 28-Μάρτιος/Απρίλιος/Μάιος 2003
Της Αλεξάνδρας Αντωνίου