του JohnWilks – Μετάφραση Αλεξάνδρα Αντωνίου
Τρόπος Ζωής
Υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η τακτική άσκηση για τουλάχιστον είκοσι λεπτά την ημέρα αυξάνεται κατά περίπου 50% στις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει. Εάν αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μερικές από τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα της καλής ποιότητας νερού, είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που μπορεί να δοθεί σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί να κάνει παιδί.
Είναι χρήσιμο οι δύο εταίροι να αλληλεπιδρούν και να συμφωνούν από κοινού σχετικά με αυτές τις αλλαγές, οι οποίες δεν χρειάζεται να είναι αυστηρές. Έτσι και οι δύο σύντροφοι μπορούν να επιλέξουν τακτική άσκηση, και μια πιο αλκαλική δίαιτα (στο τέλος θα βρείτε μια λίστα με όξινα και αλκαλικά τρόφιμα). Το ιονισμένο νερό, το οποίο είναι πιο αλκαλικό, μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία.
Ένας βασικός λόγος για τους δύο συντρόφους είναι η αποφυγή χημικών ουσιών που παρεμποδίζουν την ορθή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, όπως αυτές που υπάρχουν σε ορισμένα φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και κάποια πλαστικά, διότι μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος, από αυτά έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τα μόρια των οιστρογόνων ή να λειτουργούν ως ξενό-οιστρογόνα.
Πολλά πλαστικά και κάποια καλλυντικά περιέχουν φθαλικούς εστέρες, οι οποίοι – σύμφωνα με έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Rochester / NewYork – σχετίζονται με την ολιγοσπερμία. Χρησιμοποιούνται στα πλαστικά για να μαλακώνουν και επομένως απαντώνται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε μαλακά πλαστικά όπως π.χ. στα μπιμπερό των μωρών παρά σε σκληρά όπως τα σκεύη που μπορούν να πλυθούν σε ένα πλυντήριο των μαγειρικών. Αυτά είναι κατασκευασμένα από πολυπροπυλένιο, για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις ότι διαχωρίζονται ορισμένες μεταλλικές ενώσεις του, κυρίως η δισφαινόλη και ότι με τη χρήση χλωρίου στην πλύση ο διαχωρισμός γίνεται πιο έντονος.
Και οι φθαλικοί εστέρες διαχωρίζονται στην τροφή μας, π.χ. από τις πλαστικές επενδύσεις στις κονσέρβες ή τα μπουκάλια του γάλακτος. Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων, εκτός από τη μεταβολή της μοριακής δομής των τροφών, έχει επίσης παρόμοιο αποτέλεσμα όσον αφορά τον διαχωρισμό των φθαλικών εστέρων από τα πλαστικά του δοχεία. Στην Η.Π.Α. καθώς και σε άλλες χώρες, πολλές πλαστικές φιάλες έχουν σήμανση όσον αφορά την περιεκτικότητα σε φθαλικούς εστέρες που περιέχουν.
Έρευνες στο Πανεπιστήμιο Brunel έχουν αποδείξει ότι τα «κοκταίλ» χημικών (φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, φθαλικών εστέρων, οικιακών απορριμμάτων) που βρίσκονται στο νερό της πηγής έχουν ένα συσσωρευτικό αποτέλεσμα πολύ πιο ισχυρό, από αυτό των χημικών που απαντώνται μόνοι τους.
Η καλύτερη συμβουλή για ένα ζευγάρι λοιπόν, θα ήταν να τρέφεται με βιολογικά προϊόντα, να πίνει φιλτραρισμένο ή καλής ποιότητας νερό και να αποφεύγει τις γαλακτοκομικές, κυρίως αυτές που έρχονται σε επαφή με το πλαστικό. Φυσικά απαγορεύεται το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς η κατανάλωση μπύρας κυρίως τείνει να επιφέρει ολιγοσπερμία.
Εάν όλα τα παραπάνω δεν πείθουν έναν ζευγάρι να κάνει κάποιες αλλαγές, μια έρευνα της Prof. AnaSototou TuftsUniversity / Boston, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Endocrinology, θα πείσει τους. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση της μητέρας στη δισφαινόλη -ένα αδύναμο μιμητή των οιστρογόνων- μετατρέπει την ανάπτυξη των μαστικών γαζών του παιδιού και μειώνει την απόσταση μεταξύ του αναλόγου και του κόλπου, καθιστώντας έτσι μια μελλοντική φυσική γέννηση δύσκολη για το παιδί της.
Κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έχει επίσης δείξει ότι οι συνέπειες αυτών των διαταραχών της εσωτερικής λειτουργίας συνεχίζονται από γενιά σε γενιά και επηρεάζουν όχι μόνο την γονιμότητα παιδιών και κειμένων, αλλά και το DNA τους.
Πλάνο Συνεδριών
Είναι καλή ιδέα να δέχονται συνεδρίες και οι δύο σύντροφοι, όταν αυτό είναι δυνατό. Η συνεδρία μπορεί να γίνει στο ίδιο δωμάτιο, αρκεί να μην μιλούν μεταξύ τους και να έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν.
Μια από τις λίγες αντενδείξεις του Bowen είναι να κάνουμε τη διαδικασία κόκκυγα σε έγκυο γυναίκα. ΓΙ’ αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η γυναίκα δεν κυοφορεί ήδη. Αν υπάρχει αμφιβολία, επιβάλλεται να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Η μόνη περίπτωση κατά τη διάρκεια του τοκετού όπου μπορούμε να θεωρήσουμε αναγκαία την κίνηση του κόκκυγα, είναι αν ο πλακούντας δεν έχει κατεβεί. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να σημάνει την έναρξη ή να επιταχύνει τον τοκετό, καθώς η επίσπευσή του μπορεί να αποδειχτεί επώδυνη ή επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και το βρέφος.
Κάποιοι σύμβουλοι κατακρίνουν τις εναλλακτικές/συμπληρωματικές μεθόδους ότι στην περίπτωση της υπογονιμότητας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια σημαντική καθυστέρηση, η οποία με τη σειρά της καθιστά αδύνατη την έγκαιρη παρέμβαση της ορθόδοξης ιατρικής. Με άλλα λόγια η γυναίκα μπορεί να μην είναι πλέον γόνιμη. Ίσως χρειαστεί να μιλήσετε στο ζευγάρι για αυτό το θέμα, ώστε να κάνει τις απαραίτητες επιλογές.
Το πρωτόκολλο σύλληψης του TOMBOWEN
Όταν ο TomBowen δεχόταν ζευγάρια για να τα βοηθήσει να συλλάβουν, πάντα φρόντιζε πρώτα να εξισορροπήσει το σώμα και να διευθετήσει κάποια θέματα στάσης του σώματος. Πάντα επεδίωκε να δουλεύει και με τους δύο, όσο το δυνατόν περισσότερο. Στις μέρες μας οι πρακτικοί του Bowtech έχουν χρησιμοποιήσει το πρωτόκολλό του με αρκετή επιτυχία. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, το να κάνουμε τη διαδικασία κόκκυγα μόνη της μία ή δύο φορές δεν είναι αρκετό.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Bowen πρότεινε να αντιμετωπιστεί η στειρότητα είναι ο εξής:
- Ελέγξτε τον κόκκυγα για ευαισθησία ή πόνο (αν υπάρχει) και αν υπάρχει ευαισθησία σε μία πλευρά, κάντε τη διαδικασία σε αυτή την πλευρά. Αν δεν υπάρχει ευαισθησία κάντε την αριστερή πλευρά.
- Αν σε τρεις συνεχόμενμες συνεδρίες ο κόκκυγας παρουσιάζει ευαισθησία στην ίδια πλευρά, στην επόμενη συνεδρία κάντε την άλλη πλευρά.
- Κατά τη διάρκεια των παραπάνω στις συνεδρίες της/του συντρόφου κάντε όποιες διαδικασίες χρειάζονται για να εξισορροπηθεί το σώμα του/της ή διαφορετικά μέχρι να γίνει τακτικός ο μηνιαίος κύκλος της περιόδου.
- Όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επόμενη περίοδο κάντε μόνο τη διαδικασία κόκκυγα. Ζητήστε από το ζευγάρι να μην έχει συνουσία ( και εκσπερμάτιση) για 13 ημέρες μετά τη θεραπεία. Ιδανικό είναι να κάνετε την ίδια μέρα τη διαδικασία κόκκυγα και στον σύντροφο.
- Κλείστε ένα ραντεβού για μετά από δύο μήνες, αλλά ζητήστε από τη γυναίκα να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης πριν έρθει.
- Αν δεν είναι έγκυος μπορείτε να επαναλάβετε όλα τα παραπάνω και να ξαναδείτε το ζευγάρι μετά από δύο μήνες.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να αποτελεί στρεσογόνα παράγοντα και για τους δύο συντρόφους. Η βαριά φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για να αλλάξουν τα πρότυπα ωορρυξίας της γυναίκας μπορεί να έχει πολύ ισχυρή επίδραση στη συναισθηματική υγεία της. Πιθανόν να είναι ανεξήγητα θυμωμένη, ανήσυχη ή καταθλιπτική. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι άσοφο να επιμείνετε να τηρήσετε το παραπάνω πρωτόκολλο κατά γράμμα. Είναι καλύτερο να υποβοηθήσετε το ζευγάρι δουλεύοντας απλά για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες. Αυτό πάνω απ’ όλα θα βοηθήσει και θα κάνει πιο πιθανή τη σύλληψη.
Οι Βασικές Διαδικασίες Χαλάρωσης, τα Νεφρά, η Λεκάνη και η Κροταφογναθική Άρθρωση είναι διαδικασίες που βοηθούν σε αυτή την περίπτωση. Ο κόκκυγας πιθανότατα να μην βοηθά στην προκειμένη περίπτωση, τουλάχιστον τη γυναίκα, γιατί μπορεί να έχει πολύ δυνατή επίδραση στο ορμονικό σύστημα, το οποίο ήδη αγωνιά να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της φαρμακευτικής αγωγής.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μπορούμε να πούμε πολλά για την ενίσχυση μιας γυναίκας κάμποσο καιρό πριν μείνει έγκυος. Οι ιδιότητες του Bowen να επιτρέπει στο σώμα να υγιένει σε επίπεδο κυττάρων και ιστών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα να γίνει πιο γόνιμο. Η αρνητική πλευρά μιας συνεδρίας Βowen σε έγκυο, η οποία δεν έχει δεχτεί θεραπεία Bowen πριν την εγκυμοσύνη της, είναι η ισχυρή αποτοξινωτική επίδραση στο σώμα. Αυτή πιθανόν να μην είναι τόσο ευεργετική για το έμβρυο, αν οι τοξίνες περάσουν σε αυτό μέσω του πλακούντα.
Κάνοντας Bowen σε έγκυες φοράδες, οι οποίες δεν έχουν δεχτεί θεραπεία πριν την εγκυμοσύνη, έχουν σημειωθεί αυτόματες αποβολές. Ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει γνωστοποιηθεί σε θεραπείες σε ανθρώπους, είναι λογικό να θεωρηθεί ότι μια μέλλουσα μητέρα, η οποία ζούσε ακολουθώντας έναν σχετικά τοξικό τρόπο ζωής (κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, έλλειψη άσκησης, κ.λπ.) πριν μείνει έγκυος, θα περάσει μια φυσική ‘αποτοξινωτική’ φάση αφού δεχτεί θεραπεία Bowen, με πιθανό επακόλουθο κίνδυνο για το βρέφος.
Ένας τρόπος να αποφευχθεί μια τοξική υπερφόρτιση είναι να ξεκινήσουμε κάνοντας πολύ λίγα στις αρχικές συνεδρίες, να σιγουρευτούμε ότι πίνουν αρκετό νερό και να κάνουμε τις κινήσεις 3 & 4 του αυχένα μόνο όταν έρθει η ώρα τους. Έτσι και αλλιώς δεν είναι σοφό να δουλεύουμε με έγκυες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος απ’ ότι στα άλλα τρίμηνα.
Ο RickMinnery που είναι ιδιαίτερα πεπειραμένος μαίος ανακάλυψε ότι κάνοντας τις κινήσεις της λεκάνης και του αναπνευστικού, υπάρχει η πιθανότητα να «γυρίσει» ένα έμβρυο που βρίσκεται μέσα στη μήτρα σε θέση ισχιακής ή οπίσθιας ινιακής προβολής. Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να επιτευχθεί η ιδανικότερη εμβρυακή θέση, ωστόσο και το Bowen μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό.
Οι κινήσεις που εγώ κάνω συνήθως είναι:
ΒΔΧ 1 κινήσεις 1 – 4
ΒΔΧ 2 κινήσεις 1 – 4 και 9 – 16
Νεφρά
Κάτω Αναπνευστικό κινήσεις 3 – 5
Λεκάνη
Bowen κατά τη διάρκεια του τοκετού
Το Bowen έχει τεθεί σε χρήση σε μαιευτήρια καθώς και σε τοκετούς στο σπίτι σε πολλές χώρες του κόσμου και μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικό ως προς τη διευκόλυνση των ενοχλήσεων και των πόνων του τοκετού. Οι κινήσεις μπορούν να γίνουν μεταξύ των συσπάσεων της μήτρας σε οποιοδήποτε σημείο του σλωματος τις χρειάζεται (εκτός από την κίνηση του κόκκυγα). Οι διαδικασίες της Άνω Πλάτης, της Λεκάνης και του Ιερού έχουν αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Όπως έχει αναφερθεί παραπάνω κάνουμε τον κόκκυγα μόνο όταν δεν έχει κατέβει ο πλακούντας και όταν το βρέφος έχει ήδη γεννηθεί.
Συμβουλεύω να μην γίνονται χειρισμοί Bowen στο βρέφος, μέχρι να γίνει μερικών ημερών. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν, για να σταθεροποιηθεί ο δεσμός μητέρας-βρέφους, που δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης, εκτός αν το βρέφος έχει γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα. Αν, π.χ., είχε τυλιχτεί ο λώρος γύρω από το λαιμό του ή έχει δυσκολία στο θηλασμό ή την αναπνοή μπορούμε να ξεκινήσουμε θεραπείες πριν παρέλθει μια εβδομάδα από τη γέννησή του. Είναι αυτονόητο πως σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργούμε άμεσα.
Υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σε κάποιες χώρες ως προς τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων στα παιδιά (π.χ., στη Σουηδία) ή στις μητέρες για τις μέρες που ακολουθούν τον τοκετό (στην Αγγλία). Καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό της μητέρας ή του παιδιού ή τη μαία και να ζητήσετε την άδεια τους πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία.